Gyorsmenü

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatójának látogatása

A Szent István Egyetemre látogatott december 17-én dr. Juhász Anikó, az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) főigazgatója, aki megbeszélést folytatott dr. Tőzsér János rektorral, Figler Kálmán kancellárral és Magyar Ferenc mb. stratégiai és koordinációs főigazgatóval. A találkozóra az adott alkalmat, hogy előző nap az egyetem Szenátusa együttműködési megállapodás megkötését támogatta a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar (GTK) és az AKI között.

A GTK jelentős szerepet tölt be a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökök magyarországi és székelyföldi képzésében, e témakörök kutatásában és már eddig is sokoldalúan együttműködött az AKI-val, hazánk legjelentősebb agrárökonómiai szellemi bázisával. A partnerség megerősítésével az eddiginél is jobban szeretnék hasznosítani a két fél szakembereinek tudását. Az AKI például jelentősen hozzájárul az egyetemi hallgatók gyakorlati képzéséhez. 

A SZIE és az AKI – az aláírás előtt álló megállapodás szerint - kölcsönösen figyelik majd a hazai és nemzetközi pályázati kiírásokat, tájékoztatják egymást az együttes részvétel lehetőségéről. Igény szerint segítik közös publikációk elkészítését, a kutatási eredmények alkalmazását a gyakorlatban.

Az egyetem kihelyezett Agrárgazdasági és agrárinformatikai tanszéket hoz létre az AKI-ban, amely szoros kapcsolatot tart majd fenn a GTK intézeteivel, tanszékeivel és doktori iskoláival.

Az együttműködés keretében az egyetem többek között vállalja az AKI szakértőinek alkalmankénti bevonását az oktatásba. Amennyiben az AKI valamely munkatársa eleget tesz az Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola mindenkori felvételi követelményeinek, az egyetem támogatja a doktori iskolába PhD-hallgatóként történő jelentkezését.

Érdekesség, hogy dr. Juhász Anikó a SZIE Gazdálkodás és Szervezéstudományi Doktori Iskolájában szerzett PhD fokozatot

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet főigazgatójának látogatása - fotó: Balázs Gusztáv