Gyorsmenü

A Bátyai tanulmányok c. kötet bemutatója

A 2016-os bátyai falukutató tábor kutatási eredményeit feldolgozó Bátyai tanulmányok c. kötet bemutatójára 2017. május 26-án délután a GTK Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Szénay-termében került sor.  Bátya Bács-Kiskun megyében, Kalocsa mellett fekvő, kétnyelvű falu, ahol magyar és rác (bunyevác) lakosság keveredik évszázadok óta, de az ezredforduló után a cigány népesség is megjelent.

A könyvbemutatón Dr. Farkas Tibor egyetemi docens bevezetője után Dr. Kenderfi Miklós egyetemi docens élvezetes előadásában ismertette a kötetet. Zsebics Ilona polgármester és Fekete Csaba alpolgármester hozzászólásaikban  pozitívan értékelték az elvégzett munkát. A falu delegációjának néhány tagja népviseletben érkezett, Szarvasné Tamaskó Teréz bátyai dalokat szólaltatott meg magyar és rác nyelven, majd egy Bátyáról szóló digiporámát tekinthettek meg a résztvevők. A bemutató végén különleges bátyai süteményeket kóstolhattunk meg, nagy sikere volt a paprikás kalácsnak és a híres, mézédes bátyai tortának.

A kötet szerkesztői Dr. Farkas Tibor és Dr. Kolta Dóra, szerzői pedig Fábián Bertalan, Dr. Farkas Tibor, Dr. Kassai Zsuzsanna, Dr. Kolta Dóra, Kútvölgyi Viktória és Dr. Ritter Krisztián voltak. A kötet elsősorban a bátyaiaknak szól, valamint azoknak is, akik Bátyáról származnak és kötődnek a településhez, de azt gondoljuk, hogy a tanulmányok elolvasása érdekes lehet terület- és vidékfejlesztéssel, település-fejlesztéssel, település-szociológiával foglalkozó kollégáknak, szakembereknek is, hiszen ilyen mélységű jelenkori kutatás ritkán készül. A kötet megjelenését Bátya község önkormányzata és a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara támogatta.

Kategóriák:
A Bátyai tanulmányok c. kötet bemutatója
A Bátyai tanulmányok c. kötet bemutatója
A Bátyai tanulmányok c. kötet bemutatója