Gyorsmenü

Hungarikumokról hallgatói szemmel

A SZIE GTK Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézetében 2014. május 6.-án kedden 13:30 órától került megrendezésre a "Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok aspektusai Magyarországon" című konferencia.

A konferencia aktualitását adta, hogy az Intézet oktatói, kutatói, hallgatói az elmúlt években számos diplomadolgozat, TDK dolgozat, illetve publikáció keretében foglalkoztak a Hungarikumok és azok területi jelentőségének komplex vizsgálatával. A 2013/2014-es tanév tavaszi félévében két - a Hungarikumok aspektusait, területi hatásait vizsgáló - projekt is megvalósult, melyet az Intézet oktatói, kutatói a Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve a Hungarikum Bizottság támogatásával valósítottak meg. A kutatásban aktívan részt vettek a gazdasági- és vidékfejlesztési agrármérnök BSc II. évfolyamos hallgatók is. A hallgatók számára a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok aspektusai Magyarországon című konferencia keretében lehetőség nyílt aktuális kutatási eredményeik prezentálására, illetve megvitatására. A konferenciát Dr. Káposzta József dékán, illetve Dr. Tóth Tamás rektorhelyettes nyitotta meg. A rendezvényen elsőként Némediné Dr. Kollár Kitti, adjunktus „A Hungarikumok hazai és nemzetközi megítélése”címmel, majd Dr. Kassai Zsuzsanna, adjunktus „A pálinka területi jelentőségének vizsgálata hazánkban” címmel tartott előadást. Ezen előadásokat követően a konferencián megjelentek érdeklődő figyelemmel hallgatták a további 7 előadást.

A hallgatói előadások az alábbiak voltak:

  • Baán Krisztián: A szikvíz és fröccs
  • Bagi Anett: A csabai kolbász
  • Bakonyi Ádám: Hungarikum csepp formában
  • Czifra Rella: Mohácsi busójárás
  • Lakner Róbert: Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai
  • Sándor Nikoletta: Karcagi birkapörkölt
  • Szendrei Brigitta: A Matyó népművészet - egy hagyományos közösség hímzéskultúrája

A konferencia sikeres zárásaként Urbánné Malomsoki Mónika, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar TDT elnöke elmondta, hogy az előadásokról összefoglaló kötetet jelentetnek meg. Továbbá jelezte, hogy a rendezvény sikerére való tekintettel a jövőre nézve céljuk további hasonló rendezvény szervezése, melyek a Kar hallgatói tehetségkutató programjának szerves részét képezik majd a jövőben. A konferencia az NTP-TDK-13-036 "Tudományos Diákköri kutatások és programok a SZIE GTK-n" projekt keretén belül valósult meg, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Nemzeti Tehetség Program és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogat.


Kategóriák:
Hungarikumokról hallgatói szemmel
Hungarikumokról hallgatói szemmel