Gyorsmenü

Tudománynépszerűsítés felsőfokon

A Csodák Palotája együttműködési megállapodást kötött – a felsőoktatási intézmények közül elsőként – a Szent István Egyetemmel, a mai napon. A megállapodást Mizda Katalin Veronika, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatója, Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora és Magyar Ferenc, a Szent István Egyetem kancellárja látta el kézjegyével. A két intézmény a megállapodás keretében kívánja erősíteni az ismeretterjesztő és tudománynépszerűsítő tevékenységüket 2019-től.

A megállapodás részeként évente egy alkalommal tematikus élménynap kerül megrendezésre a Csodák Palotájában, melynek keretében a Szent István Egyetem (SZIE) interaktív programokon keresztül mutatja be a tudományos életpályát, az agrártudományokat. Ezen túlmenően egyfajta szellemi műhely keretében ismeretterjesztő szakmai előadássorozat indul, melyet az Egyetem oktatói tartanak, tudománynépszerűsítő tematikus kiállításokra kerül sor, valamint a két intézmény közös pályázati és kommunikációs tevékenységet is végez majd. Mindkét intézmény kiemelt célja, hogy együttes erővel bővebb, színesebb, interaktívabb tartalmat, a mostani meglehetősen szűk kereteket feszegető felvilágosító előadásokat, újfajta élményeket kínáljanak a látogatóknak.

Mizda Katalin Veronika, a Csodák Palotája ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a legkisebbek még ösztönösen érdeklődnek az őket körülvevő környezet iránt. Célunk ennek a gyermeki rácsodálkozási képességnek az életben tartása a különböző iskolai fokokat meglépő diákoknál. Ezért nagy öröm számomra, hogy a tankerületek mellett, melyekkel eddig együttműködési megállapodást írtunk alá, most egy ilyen neves egyetemmel, mint a Szent István Egyetem is sikerült megtalálni a közös hangot a tudománykommunikációs és pályaorientációs célok megvalósításában.

Dr. Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora kiemelte, hogy a műszaki, természet- és társadalomtudományok, valamint a kutatói életpálya népszerűsítését, a szemléletformálást, a játékosan történő tanulást akár már kisgyermekkorban érdemes elkezdeni. Egyetemünk számára elsődleges feladat, hogy „testközelbe” hozzuk a tudományt a gyerekekhez és a fiatalokhoz, „lefordítsuk a nyelvükre” a szakkifejezéseket, s mindezt ne csak a campusainkon, az Egyetem falain belül tegyük meg. A Csodák Palotája valóban a csodák helye, ahol az interaktív programjainkon kísérleteket, színes előadásokat és még izgalmasabb játékokat mutatunk be, melyeken keresztül a gyerekek, a pedagógusok, a családok és reményeink szerint a jövő tudósai bepillantást nyernek a nálunk folyó oktatói-kutatói munkába.

A jövő technológiái címmel 2019. február 19-én első alkalommal kerül megrendezésre a Szent István Egyetem tudományos napja a Csodák Palotájában. A program részeként interaktív állomások, előadások, bemutatók várják az érdeklődőket. A jövő technológiái rendezvény kiváló alkalmat jelent arra, hogy az iskolai tananyagokat gyakorlati ismeretekkel egészítsék ki a tanulók, felfedezzék a szakemberek által alkalmazott legújabb eljárásokat, s iránymutatást kapjanak a pályaválasztás terén.

A program a Csodák Palotájába megváltott kedvezményes diák napijeggyel (2500 Ft/fő – minimum 15 fős csoportok esetén) látogatható, mely magába foglalja a két emelet 250 interaktív eszközének felfedezését is (további kiegészítő szolgáltatások a www.csopa.hu weboldalon meghirdetettek szerint érhetők el). A kísérő pedagógusok számára a részvétel ingyenes. A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a tok@csopa.hu e-mail címen.

 

 

A jövő technológiái

A Szent István Egyetem tudományos napja a Csodák Palotájában

2019. február 19. 9 órától

Játékos, interaktív ismeretterjesztő programok

  • Rejtélyes könyv és a mag csodái Agrár- és Gazdaságtudományi Kar

Mi lesz a magból? –  Hogyan lesz a termésből mag és a magból növény? Interaktív játékunkban lehántjuk a magról a héját. Mikroszkópon keresztül megvizsgálhatod, mi rejtőzik a magban.

Rejtélyes könyv – Szereted a fejtörőket? Készen állsz egy kiszabadulós kalandra? Fedezd fel hazánk és a Szarvasi Arborétum madár- és növényvilágát, hogy kiszabadulhass egy rejtélyes könyvből!

Turisztika – Ismered Magyarországot és a Körösök völgyét? Próbáld ki ismereteidet játékainkban. Ismerd meg a Szarvasi Arborétum csodálatos növény- és állatvilágát, Szarvast és a Szent István Egyetemet kisfilmjeinken keresztül.

  • Gépi látás és automatizálás az élelmiszeriparban Élelmiszertudományi Kar

Számítógépes látórendszerrel megállapítható tulajdonságok. Robotok vezérlése gépi látással, fénysorompótól a kamerákig. PLC programozás bemutatója.

  • Gazdaságturisztikai Tér-Kép (GTK)Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar

A Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara nagy hangsúlyt fektet a kreativitásra, a hasznos és kézzelfogható tudás átadására, valamint a minőségre. Játékunk során egy izgalmas, interaktív kalandra hívjuk a fiatalokat, mely során lehetőségük lesz jobban megismerni hazánk régióit, turisztikai desztinációit és gazdaságát.

  • Csodák és érdekességek a gépészetbenGépészmérnöki Kar

A gépészetben sokféle tudományág találkozik, melyeknek összhangban és szigorú határok között kell működniük. Ebből kifolyólag igen érdekes megoldásokra kényszerülnek a gépészmérnökök, mind az iparban, mind a mezőgazdaságban. Érdekes megoldások által mutatják be a tudományukat, melyeket kicsik és nagyok egyaránt ki is próbálhatnak.

  • Célunk a jövőd a modern agrárium!Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

2050-re a Föld lakossága meghaladja a 9 milliárd főt, ezen embertömeg élelmezéséhez az alapanyagot a mezőgazdaság fogja megtermelni. Modern gondolkodású és felfogású, nyelveket beszélő, a mezőgazdasági szakmát szerető fiatalokra van szüksége az agráriumnak, ehhez nyújtunk segítséget.

  • Rendezd be a saját tájad!Tájépítészeti és Településtervezési Kar

Interaktív terepasztal segítségével mindenki kipróbálhatja a tájrendezést! A szántóföld, vagy a város kerüljön a folyó mellé? Mi lesz, ha egy új gyárat kell elhelyezni valahol? Hogy alakíthatunk ki kellemes kirándulóhelyeket?